Pemasaran Digital

Pemasaran Digital

Pemasaran digital Malaysia ialah penggunaan internet, peranti mudah alih, media sosial, enjin carian, dan pelbagai saluran lain untuk mendekati pelanggan. Sesetengah pakar pemasar menganggap pemasaran digital sebagai satu usaha yang baru yang memerlukan cara baru untuk mendekati dan memahami kelakuan pelanggan berbanding pemasaran tradisional. Pemasaran digital mensasarkan kumpulan pelanggan yang khusus dan interaktif. Pemasaran digital semakin meningkat iaitu termasuk iklan carian hasil, iklan e-mel, dan mensi berbayar atau apa-apa yang menggabungkan pemasaran dengan maklum balas pelanggan atau interaksi dua hala antara syarikat dan pelanggan. Pemasaran internet berbeza daripada pemasaran digital. Pemasaran Internet adalah pengiklanan semata-mata di internet, manakala pemasaran digital dilakukan melalui peranti mudah alih, dalam permainan video, atau melalui aplikasi telefon pintar.

Dalam istilah ‘pemasaran digital’, pengiklan dipanggil sebagai sumber, manakala pelanggan sasaran dipanggil penerima. Sumber akan mensasarkan penerima yang sangat khusus dan jelas. Sebagai contoh, McDonald perlu menghebahkan kepada para pelanggan bahawa mereka melanjutkan waktu beroperasi pada lewat malam di kebanyakkan lokasi. Sasarannya pada pekerja syif dan pelancong dengan menggunkan iklan digital kerana syarikat tahu bahawa pelanggan sasaran ini merupakan untung terbesar untuk perniagaan mereka yang beropersi hingga lewat malam. McDonald menggalakkan untuk memuat turun aplikasi baru iaitu Restaurant Finder, dengan mensasarkan mereka menggunakan iklan yang ditempatkan di ATM dan stesen minyak, dan juga di laman web yang pelanggannya sering kunjungi pada waktu malam.

Jadi bagaimana pemasaran digital ini berfungsi? Pemasaran digital tidak berbeza dengan pemasaran tradisional. Dalam kedua-dua cara pemasaran ini, syarikat berusaha untuk membina hubungan yang saling menguntungkan dengan prospek dan pelanggan. Walaupun bagaimanapun, pemasaran digital telah menggantikan taktik pemasaran tradisional kerana ia direka untuk mendekati pengguna hari ini. Sebagai contoh, mungkin anda membeli rumah dan mengupah seseorang untuk membaiki bumbung anda, atau mengambil pembekal kertas berbeza di pejabat. Anda pasti mencari di Internet untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyelesaian yang ada, siapa yang mencadangkan penyelesiakan tersebut, dan apa pilihan terbaik yang anda ada. Keputusan pembelian ketika itu berdasarkan ulasan dan maklum balas pelanggan yang anda baca, perbincangan bersama rakan-rakan atau keluarga, penyelesaian yang diberi, ciri-ciri, dan harga yang anda dikaji.

Kebanyakan keputusan pembelian bermula atas talian. Sebab itu, kehadiran perniagaan untuk berada di atas talian adalah sangat perlu tidak kira apa yang dijual. Pentingya untuk membangunkan strategi pemasaran digital yang meletakkan anda di platform yang pelanggan gunakan, kemudian gunakan pelbagai saluran digital untuk berhubung dengan mereka dengan pelbagai cara;

 1.   Memastikan kandungan dikemaskini untuk pelanggan mengetahui tentang berita industri, masalah yang dihadapi, dan bagaimana anda menyelesaikan masalah tersebut.
 2.   Menggunakan media sosial untuk berkongsi kandungan itu dan kemudian mendekatkan diri dengan pelaanggan sebagai kawan-kawan dan pengikut.
 3.   Search Engine Optimization’ (SEO) untuk mengoptimumkan kandungan anda, jadi ia akan muncul apabila seseorang mencari maklumat yang anda telah bekalkan.
 4.   Iklan untuk membawa lalu lintas berbayar ke laman web anda, di mana orang ramai boleh melihat tawaran anda.
 5.   Pemasaran e-mel untuk membuat susulan dengan pelanggan untuk memastikan mereka terus mendapat penyelesaian yang mereka cari.

Apabila anda meletakkan semua serpihan ini bersama-sama, anda akan menghasilkan pemasaran digital yang cekap dan mudah untuk dikendalikan. Pada awal, ia pasti kelihatan susah, bagaimanapun ia semudah pembelajaran dan mengintegrasikan taktik pemasaran digital pada satu masa.

Anda, telah mengetahui apa itu pemasaran digital dan bagaimana ia berungsi. Seterusnya, anda perlu tahu perbezaan antara pemasaran inbound dan pemasaran digital. Kedua-duanya adalah atas talian, dan kedua-dua menumpukan kepada mewujudkan kandungan digital untuk orang ramai. Jadi apa bezanya? Istilah ‘pemasaran digital’ tidak membezakan antara taktik ‘push and pull’ taktik (atau dipanggil sebagai kaedah ‘inbound‘ dan ‘outbound‘). Kedua-dua masih jatuh di bawah payung pemasaran digital.

Taktik digital outbound bertujuan untuk meletakkan mesej pemasaran kepada seberapa ramai pelanggan yang mungkin dalam ruang atas talian – tidak kira sama ada ia berkaitan atau dialu-alukan. Sebagai contoh, iklan banner yang anda lihat di bahagian atas laman web yang cuba menolak produk atau promosi kepada pelanggan yang mungkin tidak bersedia untuk menerimanya.

Manakala taktik digital inbound menggunakan kandungan atas talian untuk menarik pelanggan sasaran mereka ke laman web mereka dengan menyediakan aset yang berguna kepada mereka. Salah satu aset pemasaran mudah lagi paling berkuasa digital inbound adalah blog, yang membolehkan laman web anda untuk mengambil kesempatan ke atas syarat-syarat yang pelanggan ideal anda sedang mencari. Pemasaran digital inbound adalah satu kaedah yang menggunkan aset pemasaran digital untuk menarik, melibatkan diri dan menggembirakan pelanggan atas talian.

Pastinya anda sudah tertarik untuk melabur dalam pemasaran digital ini dan sudah tentu anda memikirkan tentang bajet. Jadi, adakah pemasaran digital memerlukan bajet yang besar. Ia bergantung pada unsur-unsur pemasaran digital yang anda sedang mencari untuk menambah strategi. Jika anda memberi tumpuan kepada teknik inbound seperti SEO, media sosial, dan penciptaan kandungan untuk laman web yang telah wujud, berita baik adalah anda tidak perlu bajet yang banyak. Dengan pemasaran inbound, fokus utama adalah kepada mewujudkan kandungan berkualiti tinggi untuk pelanggan, melainkan anda merancang untuk menambah kerja, satu-satunya pelaburan yang anda perlukan adalah masa. Anda boleh bermula dengan menjadi tuan rumah laman web dan mewujudkan kandungan menggunakan HubSpot’s CMS. Bagi mereka yang mempunyai bajet yang ketat, anda boleh bermula dengan menggunakan WordPress dihoskan pada WP Engine dan menggunakan contoh dari StudioPress.

Teknik digital outbound seperti pengiklanan atas talian dan senarai pembelian e-mel, sudah tentu ada perbelanjaan tertentu. Kos bergantung kepada jenis pendedahan yang anda mahu menerima dari hasil pengiklanan. Sebagai contoh, untuk melaksanakan PPC menggunakan Google AdWords, anda akan bersaing dengan syarikat lain dalam industri untuk muncul di bahagian atas hasil carian Google dengan kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan. Bagi menentukan kos yang berpatutan atau sangat mahal, bergantung kepada daya saing kata kunci. Oleh itu, lebih baik anda memberi tumpuan untuk membina jangkauan organik anda.

Terdapat banyak saluran pemasaran digital yang anda boleh gunakan untuk menarik pelanggan ke laman web anda. Saluran seperti;

 1.  

  Pemasaran Laman Web.

  Sebuah laman web merupakan pusat segala aktiviti pemasaran digital. Ia adalah saluran yang sangat kuat, tetapi ia juga medium yang diperlukan untuk melaksanakan pelbagai kempen pemasaran atas talian. Sebuah laman web harus memaparkan jenama, produk dan perkhidmatan dengan cara yang jelas dan tidak dilupakan. Ia harus cepat, mesra mudah alih, dan mudah untuk digunakan.

 2.  

  Pay-Per-Klik (PPC) Iklan.

  Pengiklanan PPC membolehkan pemasar berhubung dengan pengguna internet melalui iklan berbayar. Pemasar boleh menyediakan kempen PPC di Google, Bing, LinkedIn, Twitter, Pinterest, atau Facebook dan memaparkan iklan mereka kepada orang yang mencari kata kunci yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan. Kempen PPC boleh memecahkan pengguna mengikut kumpulan berdasarkan ciri-ciri demografi mereka (seperti mengikut umur atau jantina), malah mensasarkan kepentingan tertentu atau lokasi. Platform PPC yang paling popular adalah Google Iklan dan Facebook Ads.

 3. Pemasaran Kandungan.

  Matlamat pemasaran kandungan adalah untuk berhubung dengan pelanggan berpotensi melalui penggunaan kandungan. Kandungan biasanya dipaparkan di laman web dan kemudian diwar-warkan melalui media sosial, pemasaran e-mel, SEO, atau kempen PPC. Alat-alat pemasaran kandungan termasuk blog, e-buku, kursus dalam talian, maklumat grafik, podcast, dan webinars.

 4. Pemasaran E-mel.

  Pemasaran e-mel masih merupakan salah satu saluran pemasaran digital paling berkesan. Ramai keliru antara pemasaran e-mel dengan mesej e-mel spam. Pemasaran e-mel adalah medium untuk berhubung dengan pelanggan berpotensi atau pelanggan yang berminat dengan jenama anda. Banyak pemasar digital menggunakan semua saluran pemasaran digital yang lain untuk menambah petunjuk kepada senarai e-mel mereka dan kemudian, melalui pemasaran e-mel, mereka membuat pelanggan corong pengambilalihan menyahaktifkan menjadi pelanggan.

 5. Pemasaran Media Sosial.

  Matlamat utama kempen pemasaran media sosial adalah untuk kesedaran jenama dan meningkatkan kepercayaan pelanggan. Jika anda pergi lebih mendalam ke dalam pemasaran media sosial, anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan petunjuk atau sebagai saluran jualan langsung.

 6. Pemasaran Affiliate.

  Teknik pemasaran ini merupakan salah satu teknik tertua pemasaran, dan Internet telah membawa kehidupan baru kepada siap sedia lama ini. Dengan pemasaran affiliate, pengaruh mempromosikan produk orang lain dan mendapat komisen setiap kali jualan dibuat atau petunjuk diperkenalkan. Banyak syarikat terkenal seperti Amazon mempunyai program affiliate yang membayar berjuta-juta dolar sebulan ke laman web yang menjual produk mereka.

 7. Pemasaran video.

  YouTube telah menjadi enjin carian yang kedua paling popular dan banyak pengguna yang beralih ke YouTube sebelum mereka membuat keputusan membeli, untuk mempelajari sesuatu, membaca ulasan, atau hanya untuk berehat. Terdapat beberapa platform pemasaran video, termasuk Facebook Video, Instagram, atau tiktok gunakan untuk menjalankan kempen pemasaran video. Syarikat mencari kejayaan yang paling dengan video dengan mengintegrasikan dengan SEO, pemasaran kandungan, dan media sosial yang lebih luas pemasaran kempen.

 8. Pesanan SMS.

  Syarikat dan organisasi swasta juga menggunakan SMS atau teks mesej untuk menghantar maklumat tentang promosi terkini mereka atau memberi peluang kepada pelanggan. Calon politik bertanding untuk jawatan juga menggunakan kempen mesej SMS untuk menyebarkan maklumat positif mengenai platform mereka sendiri. Adanya teknologi maju, banyak kempen ‘text-to-give’ juga membolehkan pelanggan untuk terus membayar atau memberi melalui mesej teks yang mudah.

Walaubagaimanapun, pemasaran digital ini juga tidak terlepas dari sebarang cabaran. Pemasaran digital mempunyai cabaran tersendiri untuk penyebarnya. Saluran digital membiak dengan cepat, dan pemasar digital perlu sentiasa mengetahui bagaimana suatu saluran itu berfungsi, bagaimana ia digunakan oleh penerima, dan bagaimana untuk menggunakan suatu saluran itu dengan lebih berkesan untuk memasarkan produk atau perkhidmatan. Di samping itu, ia menjadi lebih sukar untuk menarik perhatian pengguna kerana pengguna semakin dibanjiri dengan iklan yang bersaing. Pemasar digital juga mempuanyai cabaran untuk menganalisis data besar kemudian mengeksploitasi maklumat ini dalam usaha pemasaran baru. Cabaran untuk menangkap dan menggunakan data dengan berkesan membuktikan bahawa pemasaran digital memerlukan satu pendekatan untuk pemasaran berdasarkan pemahaman yang mendalam tentang tingkah laku pengguna. Sebagai contoh, ia boleh menghendaki syarikat untuk menganalisis bentuk baru tingkah laku pengguna.

 

You are here

Pemasaran Digital

Next

The Importance of  Video Production to Your Business

Mujadafewa